Anunt important

01.03.2010
Avertizare asupra vanzarilor prin internet a medicatiei pentru pierderea in greutate

ANM avertizeaza consumatorii de pericolul cumpararii de medicamente de pe website-uri neavizate dupa descoperirea în Statele Unite ale Americii (SUA) a produsului Alli contrafacut, un medicament folosit pentru pierderea în greutate.
Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA a lucrat împreuna cu producatorul medicamentului original GlaxoSmithKline (GSK) ca urmare a raportarii contrafacerii medicamentului Alli care, desi nu a fost gasit în Europa, este potential disponibil cumparatorilor prin intermediul internetului.
Alli este eliberat fara prescriptie medicala (OTC), produsul autentic continand ca substanta activa orlistat.
Testele de laborator ale produsului contrafacut, Alli capsule 60mg (ambalaj cu 120 capsule), au aratat ca acestea contineau sibutramina în loc de orlistat. Saptamana trecuta Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a recomandat suspendarea autorizatiilor pentru medicamentele continand sibutramina ca urmare a dovezilor ce sugerau un risc crescut de atacuri de cord non-fatale si infarct.

Va recomandam sa nu achizitionati medicamente de pe internet.
Medicamentul contrafacut Alli poate fi distins de produsul autentic prin urmatoarele:
· Absenta inscriptionarii de pe ambalajul secundar a codului seriei,
· Folia interioara de protectie sub capacul de plastic este neinscriptionata, spre deosebire de produsului autentic care este inscriptionat cu “sigilat pentru protectia dumneavoastra”.
· Capsulele contrafacute contin pulbere alba în loc de granule mici albe.

Produsul autentic nu este disponibil în pachete de 120 capsule, ci numai în pachete mai mici de 42, 60, 84 sau 90 capsule. Fiecare capsula autentica este marcata clar “Alli”. Capsulele contrafacute nu sunt marcate în nici fel.
Consumatorii sunt sfatuiti sa sa consulte cu farmacistul sau medicul lor daca au unele îngrijorari sau sa raporteze la Agentia Nationala a Medicamentului orice produs “Alli” suspect a fi contrafacut, împreuna cu detaliile website-ului de unde a fost cumparat.